Afbeelding -

Sigvaldi prijs

Klein

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Ik moest direct aan dat spreekwoord denken toen ik las dat er in Denemarken een nieuwe literaire prijs in het leven is geroepen: de Sigvaldi-prijs. 

Wie?

Ik moest zelf ook even op Wikipedia kijken wie Sigvaldi nou was, want ik had werkelijk geen idee. Otto Sigvaldi (1943-2015) was uitgever, dichter én vertaler.

Hij was boomlang en in de jaren zeventig was hij een graag geziene gast in winkelstraat Strøget in Kopenhagen, waar hij verkleed als een soort knalrode papegaai vanuit een kinderwagen boeken van zijn uitgeverij verkocht. Dat had ik best willen zien.

pastedGraphic.png
bron: Wikipedia.dk

De beste!

De Sigvaldi-prijs wordt uitgereikt door Statens Kunstfond, de Deense tegenhanger van ons Nederlandse Letterenfonds, aan de beste twee kleine uitgeverijen van het jaar. In eerste instantie zal de prijs alleen in 2020 en 2021 worden uitgereikt, maar ik hoop dat het blijvertje wordt.

Een beetje lef 

Ik ben heel blij met de Sigvaldi-prijs, want deze kleintjes durven vaak meer risico te nemen dan de grote broers en zussen. Kleine uitgevers geven in Denemarken heel goede en mooie boeken uit die veel te weinig opvallen, omdat men geen geld heeft om bijvoorbeeld naar de Frankfurter Buchmesse en de London Bookfair af te reizen. Probeer daar ook maar eens boven het gekakel van al die andere uitgevers uit te komen.

Mijn favorieten

Of ik ook favorieten heb? Jazeker! Lykkedal forlag van schrijfster Susanne Lykke, zij schrijft heel goede YA-boeken; forlaget Cobolt waar o.a. Douwe Dabbert (!!!) in het Deens verschijnt en die ook heel mooie Deense graphic novels uitgeeft, en forlaget Zara waar de geweldige vikingserie over Arnulf Ulveblod verschijnt, geschreven door Susanne Clod Pedersen. Half december zullen we weten of wie er heeft gewonnen. 

Hoe zit dat hier?

Nederland heeft voor zover ik weet geen algemeen bekende prijs voor de beste uitgever. Boeken winnen prijzen, en schrijvers ook en uitgevers liften dan mee op het succes. Een Nederlandse Sigvaldi-prijs zou kleine uitgevers in het zonnetje kunnen zetten. 

Welke Nederlandse uitgever zou er volgens jou zo’n prijs verdienen? En zou er daadwerkelijk een Nederlandse Sigvaldi-prijs moeten worden ingevoerd? Naar wie moeten we die prijs dan vernoemen? Ik zie je reactie graag in de comments!