Korte lijnen naar mooie boeken

Over mij Korte lijnen naar mooie boeken

Natuurlijk blijf je als redacteur graag op de hoogte van al het moois dat in het buitenland aan boeken wordt aangeboden. Maar je kunt niet op alle boekenbeurzen tegelijk zijn. Welke bestsellers loop je allemaal mis zonder dat je het weet? Die boeken die klassiekers kunnen worden? En wat te denken van al die boeken die buiten de beurzen om gepresenteerd worden? Boeken uit landen waarvan je de taal niet beheerst, zoals Deens, Noors of Zweeds? Wat zou het handig zijn als iemand dat taalgebied voor je in de gaten hield. Iemand die je op de hoogte houdt van ‘het literaire gesprek van de dag’. Iemand die gericht op zoek gaat naar de pareltjes van de Scandinavische literatuur. Iemand met verstand van zaken.

Mijn naam is Lammie Post en ik ben van huis uit vertaler van Deense, Noorse en Zweedse boeken in de breedste zin van het woord. Maar ik doe nog veel meer. Zo adviseer ik Nederlandse uitgevers over het mooie en gevarieerde aanbod aan Scandinavische literatuur, dat uit zoveel meer bestaat dan misdaadromans. 

Ik geloof echt in de kracht van literatuur. Ik geloof dat literatuur grenzen opent die anders gesloten blijven. Ik geloof dat literatuur, in al zijn vormen, begrip kweekt tussen landen en volken. En ik geloof bovendien dat er in Denemarken, Noorwegen en Zweden nog veel te ontdekken valt op het gebied van literatuur. Er is nog heel veel onontgonnen gebied, in de kinderliteratuur, de literatuur met grote L, poëzie en non-fictie. Ik kan je helpen met zoeken.

Ieder jaar verschijnen er alleen al in Denemarken zo’n vierduizend nieuwe titels. Da’s heel veel voor een land met maar vijf en een half miljoen inwoners. De uitgevers laten jou op de diverse boekenbeurzen maar een fractie van die boeken zien, de boeken met ‘internationale potentie’, zoals dat heet. En daar wringt voor mij de schoen. Want dat betekent dat er vaak gewerkt wordt met de grootste gemene deler, de boeken die commercieel het meest opbrengen, en juist die boeken die nét dat beetje extra hebben (je weet wat ik bedoel) blijven buiten schot. Van die boeken waarvan ik denk ‘die zouden meer mensen moeten lezen’. Dan heb ik het niet alleen over levende schrijvers, ook onder de ‘dode dichters’ valt er nog genoeg te ontdekken. 

Wil je graag dat ik voor je op zoek ga? Heb je een bepaald genre in gedachten, of een specifiek thema? Laat het me weten. Ik sta voor je klaar.