Afbeelding -

Muziek

Muziek terwijl je werkt

Sommige mensen kunnen alleen in totale stilte werken, zo iemand ben ik niet. Met een beetje muziek op mijn koptelefoon is het makkelijker om de buitenwereld buiten te sluiten. Omdat de ene buurman bijvoorbeeld weer eens vier uur lang met zijn bladblazer elk blaadje uit zijn tuin moet blazen (terwijl het verschrikkelijk hard waait) of de andere buurman zo nodig zijn hele terras met de hogedrukspuit moet schoonmaken. Of omdat het in huis gewoon ontzettend lawaaiig is.

Wel wakker blijven!

Niet alle muziek werkt voor mij, het moet instrumentaal zijn en het liefst een beetje klassiek. In het verleden luisterde ik ook wel naar die zogenaamde studiemuziek, zo’n deuntje dat aan een stuk door herhaald wordt, maar op een gegeven moment viel ik daarvan gewoon in slaap. Da’s niet handig als je moet werken. Bij klassieke muziek heb ik dat niet, gelukkig.

Soundtrack

Tijdens het vertalen van Kindertijd van Tove Ditlevsen, het eerste deel in haar Kopenhagen-trilogie, viel me op dat ik vooral naar cello-muziek luisterde. Dat bracht me op een idee: ik wilde voor mezelf een soundtrack maken bij het boek. Er bestaan voor veel boeken al zogenaamde boektrailers en die zijn erg leuk om te zien, maar het leek me interessant om te kijken of ik de stemming uit het boek kon oproepen met het samenstellen van een serie muziekstukken.

Lekker luisteren en lezen

Inmiddels heb ik voor veel van mijn vertalingen een soundtrack klaar met elk zo’n vijfentwintig tracks van in totaal tegen de twee uur muziek. Het ging me er niet om om perse stukken te vinden uit de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, of van Deense componisen, maar om het gevoel dat een bepaald muziekstuk mij gaf. Je kunt de muziek beluisteren tijdens het lezen, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Ik vind de soundtracks heel goed gelukt. Je kunt ze beluisteren op Spotify. Op de pagina Mijn vertalingen (link) staat een muzieknootje naast de titels die een soundtrack hebben. Lekker makkelijk. 

Heb je muzieksuggesties? Reageer dan meteen. Vertel me bij welke boeksoundtrack jouw muziek thuishoort, dan maak ik een tweede soundtrack voor dat boek, noem het een ‘verzoekplaat’. Veel luister- en leesplezier!