Soms denk ik weleens dat de slogan ‘van boeken krijg ik nooit genoeg’ voor mij gemaakt is. De keren dat ik als kind in bed betrapt ben omdat ik stiekem nog even ‘één hoofdstuk’ wilde lezen (het werden er uiteraard altijd meer), zijn niet te tellen. Ik was kind aan huis in de bibliotheek, want ik had altijd leeshonger. Op het vwo moest er voor het eindexamen flink wat gelezen worden, dus las ik mijn Nederlandse, Engelse en Franse boeken tegelijk. Absoluut geen straf.
Ik ben dol op taal: woorden, zinnen, uitdrukkingen. De sfeer die je kunt oproepen, hoe het klinkt als iemand spreekt of zingt. In mijn eindexamenjaar ging ik naar de introductiedag van de Rijksuniversiteit Groningen. Daar kon je onder andere Russisch, Deens, Spaans en Fins studeren. Met mijn ouders en broertje ging ik elke zomervakantie naar Denemarken, Zweden of Noorwegen, dus het voelde alsof ik die talen al een beetje kende en dus koos ik voor de studie Scandinavische Talen. In het eerste jaar moest ik een van de drie talen kiezen als ‘thuistaal’ en dat werd Deens. In mijn derde jaar heb ik gestudeerd aan de universiteit van Odense, waar ik bij een Deens gezin woonde, en sindsdien beschouw ik Denemarken als mijn tweede thuis.
Als mensen me vroegen wat ik na mijn studie wilde doen, zei ik dat ik wilde trouwen met de kroonprins van Denemarken. Maar hij vond een Australische dame, dus dat huwelijk kon ik wel op mijn buik schrijven. Toen ik afgestudeerd was en geen werk kon vinden, heb ik nog een opleiding tot directiesecretaresse bij Schoevers achteraan gedaan en ben ik aan het werk gegaan voor een advocatenkantoor in Groningen. Een mens moet immers eten, nietwaar?
Ik ben gestopt met werken toen ik zwanger was van mijn oudste zoon. Het vinden van kinderopvang in Groningen was gewoon een drama: ik was drie maanden zwanger en al te laat voor de plekje. Dus werd ik fulltime moeder, eerst van een, later van twee jongens. In 2007 ging de jongste naar de basisschool en had ik de handen vrij. Eigenlijk wilde ik wel wat met Deens doen en in 2009 ging ik met mijn collega en goede vriend Kor de Vries aan de slag met de vertaling van het boek Drengen i kufferten (De jongen in de koffer, De Boekerij) van Lene Kaaberbøl en Agnete Friis. Lezer, ik had mijn roeping gevonden.
Een van hoogtepunten was het vertaalwerk dat ik in 2015 samen met Kor de Vries gedaan heb voor de toneelversie van de hitserie Borgen voor het NoordNederlands Toneel. Een ander hoogtepunt is het vertalen van de twee dichtbundels van Yahya Hassan. Voor een complete lijst van mijn vertalingen verwijs ik naar de pagina mijn vertalingen.
Jaarlijks reis ik voor een vertalerscongres af naar Denemarken, waar vertalers Deens van over de hele wereld een week met elkaar doorbrengen, om nog meer over de Deense cultuur en de taal te leren en uiteraard om heel veel boeken onder ogen krijgen. Het is heerlijk om met mijn collega’s, die werkelijk overal vandaan komen, van gedachten te wisselen over de boeken die we vertalen en de oplossingen die we gevonden hebben voor lastige vertaalkwesties, en natuurlijk over leuke schrijvers en nog leukere boeken. Het maakt niet uit of de vertaler uit Griekenland, Japan of de Verenigde Staten komt, de lingua franca is Deens en dat vind ik echt heel bijzonder.
Ik ga graag naar de film, een goed kostuumdrama of een leuke actiefilm (het liefst met flink wat explosies) ga ik nooit uit de weg! Ik ben een groot Disney-fan, dus het zal je niet verbazen dat ik graag Disney+ kijk. Dat De Kleine Zeemeermin een van mijn favoriete tekenfilms is, zal je niet verbazen…
Ik ben dol op prentenboeken en kinderliteratuur. Elk jaar tijdens de Kinderboekenweek koop ik een kinderboek voor mijn collectie. Dat ik in die periode ook jarig ben, is een bonus.
Ik speel graag! Lego en Playmobil zijn mijn favoriete speelgoed. Om mijn speelhonger te stillen ben ik vrijwilliger bij de speelotheek in Assen. Daar ben ik onder andere verantwoordelijk voor het inkopen van speelgoed. Een mooi excuus om allerlei speelgoed uit te proberen.
Thuis heb ik een verzameling bijzondere Lego en een paar Duitse Playmobil ‘beroemdheden’: schilder Albert Dürer en Martin Luther. In Duitsland is er een hele serie van (Goethe, Beethoven enz.) en ik hoop mijn verzameling de komende jaren flink te kunnen uitbreiden.
Met mijn Museumjaarkaart in de ene hand en mijn OV-kaart in de andere reis ik graag naar een van de vele prachtige musea die ons land rijk is. Soms voor research, maar meestal gewoon voor de ontspanning. Mijn favoriete Nederlandse musea zijn het Drents Museum in Assen, het Groninger Museum, GRID (Grafisch museum Groningen) en museum Catherijneconvent in Utrecht.